vrijdag 16 november 2012

Landelijk NOVA filmfestival


Afgelopen weekend vond in Lelystad de landelijke amateurfilmwedstrijd plaats. Via regionale wedstrijden konden amateurfilmers nominaties ontvangen om deel te mogen nemen aan deze jaarlijkse wedstrijd. Dit festival wordt wisselend door één van de afdelingen van de Nederlandse Organisatie van Amateurfilmers (NOVA) georganiseerd.
Jaarlijks worden er ca 500 amateurfilms gemaakt waarvan er 27 zijn doorgedrongen tot deze finale. De films variëren in lengte van ca 5 minuten voor een korte speelfilm tot 54 minuten voor een zeer indringende documentaire over de gevolgen van Agent Orange in Vietnam.

Na afloop van elke film was er een kort interview met de maker waarna de jury een voorlopige waardering tussen één en vijf sterren gaf.  Nadat alle films waren vertoond vond een openbare jurydiscussie plaats waarbij ca de helft van de vertoonde films van commentaar is voorzien.  De jury had inmiddels elke film ook punten gegeven. Aan de hand daarvan werden uiteindelijk de 6 beste films van het festival bekend gemaakt. Daarbij is onderscheid gemaakt in fictie en nonfictie. Voor beide categorieën waren drie  zogenaamde “supernova’s” beschikbaar. In deze drie is geen rangorde aangegeven zodat een supernova als een soort gouden kalf voor de amateurfilm beschouwd kan worden.

De korte film “Oppassen” van Joren Molter uit Borgercompagnie ontving een supernova in de categorie fictie. De film van de 19 jarige cineast  is pure horror, maar dusdanig in beeld gebracht dat ook de oudere deelnemers er van konden genieten.
Willem Serné
De film “Victor Engelman” van de eveneens jonge filmer Willen Serné uit Emmen kreeg ook een supernova in de categorie fictie. Deze spannende film vertelt het verhaal van drie jongeren die gaan inbreken bij een rijke middenstander. Wie is uiteindelijk het slachtoffer? 

De film “De beelden van de BAAS” van Auke de Witte uit Franeker kreeg een supernova in de categorie documentaire. De film geeft een beeld van het leven en werk van de vorig jaar overleden kunstenaar Hein Mader uit Mantgum. In deze 33 minuten durende film komt, naast zijn kunst, ook het eigenzinnige karakter van de kunstenaar aan bod.

 Verder ontving Hans Jonker uit Oosterwolde de prijs voor de beste nieuwkomer voor zijn film Costa Rica.


Nadere informatie voor de pers:
Bianca van Gelderen tel: 0593-332116

Geen opmerkingen:

Een reactie posten